Az információ hatalom

2012.02.24. 21:53

Ez a szállóige jutott eszembe amikor hallgattam a szerdai előadást és a mai napnak sikerült is ezt alátámasztania! Egy iskolaszövetkezetnél dolgozom, ahol egy múlt heti elektromos hiba miatt a mai napon le kellett állnia a belső rendszerünknek, ugyanis kivonult az egyik ismert és népszerű  áramszolgáltató cég szerelő csapata és átnézték az elektromos vezetékeket, majd elhárították hibát. De a leállás a belső rendszerünk átellenőrzését is jelentette, melybe beletartozott a belső, közös szerver, email fiókok és minden számítógépeken található információ és rendszer. Ez azt eredményezte, hogy mai nap egy "rögtönzött csapatépítés" lett, ugyanis a számítógépek, áram és persze internet nélkül nem sok munkát tudtunk elvégezni. A hozzáférhetetlen információ nélkül nem tudtunk részt venni a piaci versenyben, amelynek kellőképpen részesei vagyunk. Belegondolva a következményekbe, nem csak az volt a negatívuma a leállásnak, hogy összetömörültek az emailek és fontosabbnál fontosabb munkák csúsztak ki a kezünk közül, hanem az is hogy konkrétan kiszálltunk a piaci verseny mókuskerekéből. A szolgáltató szférának két összetevője van, amellyel sikeresen lehet venni az akadályokat az információ és az idő! Mindkettőről esett szó az előadáson, a későbbiekben erről is ejtek pár szót! :) A megfelelő mennyiségű és minőségű - értem ezalatt a hiteleset- információhoz  való hozzájutás elengedhetetlen a piaci versenyben, plusz ehhez hozzájön az idő, amelyet személy szerint én két aspektusban határoznám meg ebben a helyzetben. Az, hogy egy információt mikor- esetleg a többiek előtt vagy után- szerzünk meg annak nagy jelentősége van, valamint az az idő is, amely alatt kezeljük és reagálunk ezekre az információkra az is meghatározhatja a verseny szférában való részvételt. A leállással lehetetlenné váltak a kiválasztási folyamatok (nem voltak hozzáférhetőek a jelentkezők önéletrajzai), részben leállt a kommunikáció a diákok és a szövetkezet között. Példával alátámasztva, ha egy konkurens iskolaszövetkezet birtokába jutott (volna) :) az az információ, hogy nálunk ma lellás van, akkor a kooperációban vitt projekteknél nagy aktivitásukat tudott mutatni, ugyanis nálunk ez a szám ma 0 volt. Tehát az információ és idő összefüggése a mai napon nagyban megmutatkozott. Egyenlőre arról még nem kaptunk információt, hogy történt-e "elhalászás" más szövetkezettől, de amint lesz megosztom majd .:) A konklúzió ebben az ügyben az lehet, hogy mennyire függünk az internettől, az információtól, amelyet közvetít.

 Amely rész megfogott a szerdai előadásban, az a Wikipedia-effektus volt, amely kapcsán az egyoldalú internet és információ "használók" kerültek terítékre, melynek lényege, hogy a Wikipedia megbízhatatlansága- amely ugye nem minden esetben megbízhatatlan, csak szeretik tanáraink ezt belénk nevelni, nehogy internetes forrásokat használjunk beadandónkhoz és szakdolgozatunkhoz-miatt elzárkózunk az internetes források használatától. Az egyoldalú információhasználat- csak begyűjtés-azt irányozhatja elő, hogy a másik felhasználót, aki nem tájékozott az adott témában, amely helytelenül került fel a Wikipediára, belehajszoljuk a torz információszerzésbe, mely elviheti őket egy negatív irányba. Az egyes hamis információk kapcsán jönnek létre az összeesküvés elméletek, a kevésbé tájékozott egyének a hamis vagy részinformációkkal szőnek elméleteket, melyeknek szinte semmi közük a valósághoz. Történt ez Hitlerrel és a német nemzettel, ahol fél-, és hamis információkkal hitette el velük azt, hogy amit tesznek az jó. Ez a modern világra úgy vetíthető le, ahogyan az órán elhangzott, hogy az információs társadalom könnyed kommunikációja elősegíti a csoportok szerveződését, igaz vagy hasmis információk átadását (facebook csoportok stb.). Ezen fórumokon oszthatóak meg az információk, alakulhatnak ki viták a témában szerveződhetnek tovább az egyes csoportok.

Másik téma, ami számomra gondolatébresztő volt, az a mikrokörnyezet átalakulása a web 2.0 eszközök hatására volt. Ami erről eszembe jutott az a "fészbúkgyanús" kifejezés volt. Ezt szerintem mindannyian hallattuk, sőt lehet alkalmaztuk is. Az okos telefonok,iPodok és egyéb kütyük megjelenése lehetővé teszi azt, hogy posztoluk hol járunk, bejelentkezzük, ha úgy tetszik lokalizáljuk a helyzetünket, azonnal képet töltsünk fel magunkról két gombnyomással és chateljünk, skypeoljunk vonaton, tengerparton, bárhol a világban, bármely helyén. A kérdés jogos megosszuk az élményt vagy megéljük azt? Mindkettő mellett lehet pro és kontrázni, de mindkét esetben azt mondom korlátozottan tegyük. :) Nem mindegy, hogy másodpercenként nyomkodjuk telekommunikációs eszközünket vagy egy-egy mások számára hasznos dolgot osztunk meg (pl: a családnak, hogy hol járunk, élünk-e még:)) De ha választani kell inkább a megélésre szavaznék, hiszen, ha 2-3 nap elteltével kerül fel egy-egy információ vagy megélt élmény naplója a facebookra mondjuk, akkor sem dől össze a világ.:)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://informaciotudomanyblog.blog.hu/api/trackback/id/tr814194618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása