Kapcsolatok hálójában- Hiperkapcsolatok

            A kapcsolatok hálójában rengeteg érdekes és lebilincselő példát hoz arra, hogy a digitális világ és vívmányaik hogyan befolyásolják a modern világ emberét, a felhasználókat.  Egyik ilyen megkapó példa Milgram kísérlete az emberek kínzásáról. Az, hogy hogyan reagálnak az emberek arra, hogy egymást kínozzák egy helytelen válasz miatt is akár.

            A kutatás kiindulópontja a Adolf Eichmann ügye volt, aki Hitler oldalán a zsidók meggyilkolásában nagy szerepet játszott és a németeket rábírta arra, hogy hidegvérrel, igazi gyűlölettel öljék meg a Hitler által halálraítélteket. A vizsgálatok lényege az volt, hogy azok akik látják szenvedni az „áldozataikat” azok, hogyan reagálnak, illetve az együttérzés vagy  a tudat, hogy fájdalmat okoz valakinek, az mennyire okoz neki problémát, hogy folytassa a kísérletet. Mennyire, akadályozza meg a jóérzés abban, hogy teljesítse a „parancsot” – a kísérletet. Az esetek többségében ez megtörtént, tehát felhagytak alanyuk kínzásával, ám egy részük ezt nem hagyta fel. Ebből erdeztethető a következő kísérlet, amelynek alapja ugyanez volt, ám az alanyokat áthelyezték a virtuális térbe. Ahol az egyik fél- a kínzott- nem volt valós, azt mérve, hogy abban a tudatban, hogy a büntetést nem egy igazi személy kapja, mennyire befolyásolja a kínzókat. Ebben a környezetben nagyobb arányban folytatta a kínzó fél a kínzást. Ebből látható, hogy a virtuális térben, online az ember sokkal könnyebben szabadul fel és ad teret a rejtett agresszióinak. Az online világ szabadsága kihozhatja a felhasználókból a legrosszabbat is akár, de sokan ennek ellenére nem tudják levetkőzni személyiségüket, érzéseiket, együttérzésüket.

            Másik érdekes kísérlet, mely kicsit megdöntötte az egyik tévképzetemet, mely a virtuális világban használt avatárokkal kapcsolatos. Személy szerint én mindig is azt hittem, hogy az esetek többségében az avatárokkal „rendelkezők” nagy része felvesz egy olyan személyiséget és viselkedésformát, amely egyáltalán vagy alig egyezik meg valódi személyiségével. Ám, a kutatások, melyek erre irányultak azt bizonyították be, hogy ez nem így van. A legtöbb személyiségjegyet és nemi jegyeket sem tudjuk „levetkőzni” egy virtuális valóságban létrehozott „én” képében sem. Természetesen, úgy vélem, ahogy minden esetben itt is vannak kivételek és sok esetben a virtuális valóságban létrehozott lény arra szolgál, hogy azt az énjét mutassa meg a felhasználó, amit az életben nem mer vagy nem tud vagy nem akar.

            Érdekes megállapításokat olvashatunk a telefon megjelenéséről és az általa alakuló emberi kapcsolatokról. Az első feltételezések arról szóltak, hogy a telefon megjelenésével az emberi kapcsolatok meggyengülnek majd, sekélyesek és felületesek lesznek a kommunikációk. Ám, ez pont az ellenkező hatást váltotta ki a kapcsolatokból. A gyors elérési mód lehetővé tette, hogy bármikor, bárkit elérjünk még azokat is akik a közelükben laknak vagy messze laknak. Ezt csak fokozta a mobil telefon megjelenése. Az állandó kommunikáció lehetősége biztonságérzetet ad a felszanálóknak, valamint a gyors információcsere lehetőséget ad a kapcsolatok megerősítésére. Ugyanis, ha eszünkbe jut egy barátunk vagy családtagunk napközben egy rá emlékeztető dologról, rögtön fel tudjuk hívni vagy SMS-t írni neki és elindul a kommunikáció, míg ha nem lenne mobilunk, a nap végére elfelejtenénk és nem is keresnénk meg az illetőt, s elsikkadna a dolog kapcsolatépítő jellege. Nem beszélve arról, hogy az okos telefonokkal szinte nincs olyan dolog, amit ne intézhetnénk telefonon.

            Az okos telefonok mára már elengedhetetlen hozzávalója a közvetlen internet hozzáférés, melynek nagy hódítója a facebook. A közösségi háló az információs társadalom egyik fontos eszköze. Meggyorsítja és megkönnyíti a kommunikációt, nemcsak a chat funkció által, de az üzenőfal funkció is ezt segíti elő. A gyorsaságot fokozza a facebook és a mobiltelefon együttesét, ugyanis a gyors értesítések és a folyamatos WIFI és internetkapcsolat által a kommunikáció meggyorsul. Nemcsak a facebook, de más közösségi oldalak felgyorsítják az emberek közötti kapcsolatteremtést és ezáltal az emberi kapcsolatok épülését is. A pozitív hatás mellett, természetesen negatív hatásai vannak a közösségi oldalakon alakított viszonyoknak. Az elszemélytelenedés és a könnyű ignorálás leépítheti a társas kapcsolatokat. Az, hogy bármikor, bárkit kitörölhetünk vagy kiixelhetjük beszélgetőpartnerünk az a szabadság általi kapcsolatok leépülését vonhatja maga után, valamint az egymás iránti érzéketlenséget erősíthetik az effajta kommunikációs eszközök.

            A hálózatépítés másik válfaja az emailezés, mely a közösségi hálózat egyik alapja volt. A kezdetekben az emailezés nem volt alkalmas a kapcsolatépítésre, ugyanis csak azoknak tudtunk emailt küldeni, akik ugyanazt a rendszert használták, ám ennek kitágulásával, azáltal, hogy más rendszereket használóknak is küldhetünk emaileket, kitágítja a közösségi hálózatot. A közösségi hálózatok során meg kell osztanunk információkat magunkról és be kell fogadnunk ugyanezeket másokról is, ez a kapcsolatépítés alapja. Megoszthatjuk Tweeteren hol járunk, apró gondolatainkat, facebookon, hogy kivel vagyunk mi lesz az esti program, követhetjük GPS segítségével ismerőseinket és az ő posztjaikra rögtön reagálhatunk is. A sok poszt és valaki jelenléte a közösségi oldalon az azt jelenti, hogy új hobbit talált vagy a közösségi oldal lett az új hobbija. Ez is sokat mond el az ismerősünkről, épül a kapcsolati hálónk.

            A közösségi oldalak újradefiniálhatják a barátság fogalmát. Az a lehetőség, hogy bármikor bármelyik ismerősünk, közeli vagy távoli rokonunkról információt szerezzünk, köszönhetően természetesen a másik fél közösségi aktivitásának. A különböző csoportok megalakítása kinyitja a kapukat. Olyan emberekkel is fölvehetjük a kapcsolatot, akikkel évekkel vagy évtizedekkel előtte nem is beszéltünk- osztálytársak, régi szomszédok, távoli rokonok.  Nem beszélve a szakmai csoportokról, ahol speciális témákról értékezhetünk számunkra ismeretlenekkel vagy ismerősökkel - csoporttársakkal, tanárokkal.

            Valamint, az online kapcsolatépítésnek van még egy formája, mely során fórumokon, olyan közös érdeklődési oldalakon, ahol saját érdeklődésünknek szükségleteinknek megfelelő fórumokon kérhetünk, adhatunk segítséget másoktól, másoknak. Az információ megosztása, olyan közösség építő elem, amely az online lét egyik legnagyobb vívmánya. Ilyen oldalak a Wikipedia, a közös tudományos szerkesztő felület vagy a hobbink rajongóit tömörítő oldalak, fórumok.

            Összességében, elmondható, hogy az internet és az online lét közösségépítő hatása érvényesül a modern világban, melynek részei a közösségi oldalak és a mobil eszközök is. Tehát, használjuk bátran, hiszen szociális kapcsolataink és késségünk is épül velük.

A bejegyzés trackback címe:

https://informaciotudomanyblog.blog.hu/api/trackback/id/tr654530391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása